Du har helt sikkert hørt om Freuds personlighedsmodel eller psykoanalysen, som den også hedder. Psykoanalysen eller personlighedsmodellen er en behandlingsmetode lavet af den østrigske læge Sigmund Freud for de psykiske, eksistentielle og relationelle problemer, mennesker kan have i hverdagen eller generelt i deres liv.
Analysen eller modellen tager udgangspunkt i en teori om, at tidlige relationer med ens forældre, ens erfaringer med kærlighed, tab, seksualitet og død kan skabe forskellige mønstre i vores hjerne og forme os som mennesker derefter.
Hvad går modellen eller analysen ud på?
Analysemetoden blev skabt i slutning af 1800-taller, og den er baseret på Freuds teori om, hvordan menneskers psyke fungerer, da folk dengang kunne komme til hans klinik og få samtaleterapi. Freud opdagede, at de folk, som kom til ham, ofte var frustrerede over deres handlinger, som foregik på en måde, de ikke selv kunne forstå. Hans patienter gjorde for eksempel ting, de ikke selv kunne forsvare eller forklare baggrunden for. De kunne blandt andet være aggressive eller have stor seksuel lyst uden selv at kunne forklare hvorfor.
Ud fra dette kunne Freuds så udlede, at os mennesker har et ubevidst tankeliv, som viser den virkelige årsag til, at vi gør specifikke ting og opfører os, som vi gør. I dette ubevidste tankeliv gemmer der sig vores virkelig årsag til vores opførsel. Vi har blot fortrængt det. I vores ubevidste kan vi endda være en helt anden person, end vi giver udtryk for til omverdenen.
Ud fra dette lavede Freuds så personlighedsmodellen, som vi kender den fra undervisningen på de fleste gymnasier med overjeget, jeget og idet. Overjeget sørger for, at mennesket agerer ud fra idealerne og normerne. Idet vil modsat gerne handle efter drifter og lyster, hvor Jeget så skal holde den fine balance mellem de to, så mennesket kan agere sig fornuftigt i et samfund.