Forebyg mod smerter i ryggen fremfor efterbehandling

Prøv at forebygge mod smerter i ryggen hellere end at behandle

Problemer med din ryg – Smerter eller stivhed i ryggen! I denne tekst får du råd og tips til hvordan du nogle gange ville kunne forebygge rygsmerter. Denne artikel er ikke en akademisk eller videnskabeligt funderet artikel, men et udtryk for vores sunde fornuft. Så brug ikke disse råd som en evidens artikel, men som tips og tricks du eventuelt kan bruge til dagligt!

Tips til at undgå ondt i ryggen

Følgende kan være en god ide at gøre ved smerter i ryggen:

  1. Brug din krop aktivt når du har fri
  2. Brug din krop mere fysisk på arbejdet – for dem der arbejder på kontor eller lignende så er hæve sænkeborde en rigtig god løsning (det kan du finde mere info om her i den store guide til hæve sænkeborde)
  3. Træn din ryg – læs mere om træning af ryg her hos iForm.dk
  4. Træn dine mavemuskler – det kan du læse blandt andet læse om her hos Aktiv Træning
  5. Træn din bækkenbund med bækkenbundsøvelser – Det kan du blandt andet gøre med her
  6. Løft rigtigt – Det kan du se yderligere information om her hos BFA
  7. Lav muskelpumpeøvelser – hvilket ikke er helt det samme som venepumpeøvelser (læs mere om venepumpeøvelser her: venepumpeoevelser.dk)
  8. Sid ordentligt – Det handler om at bevæge sig mens man sider læs mere her hos DR og Guiden til ergonomiske kontorstole – hold dig for guds skyld fra billige kontorstole a la dem her

Her er tegnet du skal passe på: Stiv ryg!

En af de første tegn på at du er ved at udvikle rygsmerter er en stiv ryg. Så det er et vink med en vognstang, hvis du er ved at få stiv ryg. Så er det bare med at komme igang med at bevæge sig, og laver øvelserne her på denne hjemmeside. På den måde vil du kunne forebygge dig ud af rygsmerter!
Er du i tvivl om hvordan du skal håndtere din ryg, stivhed og eventuelle smerter, så kontakt din læge. De her fagpersoner har en uddannelse og erfaring i at hjælpemed ryggen og hvad der ellers kunne være galt.

Vi anbefaler i øvrigt du også tager et kig på følgende sider: